2020 – 2021 yılının eğitim öğretim hayatının sonlanmasıyla birlikte öğrenciler evlerine karneleriyle dönecekler. Bazı ebeveynler, karnedeki iyi notlardan sonra çocuklarına karne hediyesi alacağını söylemiş olabilir veya çocuk bu beklentiye girmiş olabilir.

Böyle durumda neler yapılması gerekir? Karne günü nasıl yaklaşmalıyız? Çocuklara karne hediyesi almak doğru mudur? Karnesi kötü notlar getiren çocuğa nasıl yaklaşmalıyız ? gibi sorulara cevap vereceğim.

KARNE GÜNÜ ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALIYIZ ?

Çocuğumuzun karne alacağı gün ebeveyni olarak, çocuğumuzun tüm yıl boyunca çabaladığı kendi emeğini, davranışlarının karşılığını aldığını, okul içindeki durumunun kendisine anlatılabileceği şekilde yaklaşılmalıdır. Bu durum çocuğun yaşına ve anlayacağı şekilde açıklamak oldukça önemlidir.

Çocuk, zor bir yıl geçirdiyse bunu anlayabilmesi, anlamlandırabilmesi önemlidir. Ödül veya ceza gibi sistemden uzak durulmalıdır. Bu sistem çocukla olan ilişkimize zarar verebilir. Bunun yerine çocuğumuza kızmadan, sakin bir şekilde daha iyi yapabileceği mesajı verilmelidir. Bu da çocuğu motivelendirir. Bu motive içsel olmalıdır.

Dışsal motivasyon (hediye) arttıkça, içsel motivasyon (öğrenmek) seviyesinde azalma gözlenmektedir. Yalnızca dışsal motivasyon içerisinde olan çocuklar, öğrenmekten ziyade notlara odaklanır. Önemli olan notların yüksek gelmesi nasıl alındığının bir önemi bulunmamaktadır. Bu da öğrenmeyi olumsuz düzeyde etkiler.

Ebeveynler olarak burada öğrenmesini sağlamak ve öğrendiğini aktif bir şekilde uygulayabilmek olmalıdır.

ÇOCUKLARA KARNE HEDİYESİ ALMAK DOĞRU MUDUR?

Her yılın başında çoğunlukla aileler, yıl sonunda çocuklarına hediye alacağını söylemektedir. Böyle bir vaad verildiyse mutlaka o hediye alınmalıdır. Çocukla olan güven ilişkisinin zedelenmemesi gerekir.

Bu hediyeler, daha çok dışsal motivasyon (hediye) olarak çocuğun kendi ihtiyacına uygun olacak şekilde ve elbette ailenin maddiyatını etkilemeyecek şekilde olmalıdır. Çocukla birlikte karar vermek önemlidir. Karne sonrasında ailecek etkinlik yapmak, yemek yemek veya çocuk kendi arkadaşlarıyla aktiviteler yapmak uygun güzel dışsal motivasyon olacaktır.

Çocuğun burada çabası övülmelidir. Bu durum çocuğunuzun özgüvenini olumlu düzeyde etki etmiş olur. Önemli olan burada eylemi, çabasını övmektir.

Unutmamalıyız ki, her çocuk gezmeyi, tatili ve oyun oynamayı hak eder.

KARNESİ KÖTÜ NOTLAR GETİREN ÇOCUĞA

NASIL YAKLAŞILMALIYIZ?

Karnesi kötü notlar getiren çocuklar kendilerini yetersiz, başarısız ve özgüvensiz olarak görebilmektedir.

Karnesi kötü olan çocuğa öncelikle anlayabileceği şekilde iletişim kurulması oldukça önemlidir. Bu duruma sebep olan durumlar tespit edilmelidir. Bu durumun geliştirilebilmesi için destekte olmalı onu cesaretlendirin.

Çocuğunuzun başarılı olduğu alanları övün.

Kesinlikle çocuğu korkutmayın, yargılamayın, kıyaslamayın ve cezalandırmayın. Bunun dönüşümü zor olan bir durum haline getirmeyin. Bu çocuğunuzun daha da zor bir durum içerisinde olmasını sağlar.

Tüm öğrencilerimize kendilerini geliştirici, gezmeli ve bol oyun oynamalı bir tatil diliyorum.

Uzm. Klinik Psikolog
Onur KÖK