31 Mart 2024’de gerçekleşen Beykoz Belediyesi seçimlerinde Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in seçimi nasıl kazandığını, Beykoz Belediyesi eski Başkanı Murat Aydın’ın seçimleri nasıl kaybettiğini değerlendireceğiz.
Murat Aydın neden kaybetti?
Kaybeden Murat Aydın mıydı, yoksa AK Parti teşkilatı mıydı?
Öncelikle Murat Aydın’ı değerlendirelim…
Murat Aydın, Beykoz’da belediyecilik manasında bir çok projeye imza attı.
Beykoz halkının Murat Aydın’dan rahatsızlıkları ise şunlardı;
· Yapılan yıkımlarda halka zulmettiği, evlerin balyoz ile yıkımı, Tokatköy Kentsel Dönüşüm alanında uyguladığı politika ve bölgedeki halkın ayaklanmasına ve destek verenlere ‘terör örgütü mensupları’ demesi…
· Merhum Yücel Çelikbilek döneminde başlayan ‘halk günlerini’ sonlandırması. Vatandaşın Beykoz Belediyesi’ne geldiğinde Belediye Başkanı Murat Aydın’a ulaşamamasıdır. Sokak sokak gezmesine rağmen Murat Aydın’a sorunlarını rahat bir şekilde anlatamadığı, iletişim noktasında da sorun yaşadıklarını dile getiriyorlardı…
Murat Aydın’ın ve ekibinin seçimde yapmış olduğu hataları!
· AK Parti Beykoz eski İlçe Başkanı Hanefi Dilmaç’ın Beykoz Belediyesi Başkan Aday Adayı olup, ilçe başkanlığı görevinden istifa etmesinden sonra başkanlık makamına Özkan Ayduğan’ın atanması ve yönetim kurulu üyelerini yenilerken Fatih Sağlam’ın etkisinde kalıp, teşkilatı Sağlam’ın verdiği isimlere bırakması partide dengelerin değişmesine sebep oldu.
· AK Parti teşkilatının Fatih Sağlam’a olan tepkisi sandığa da yansıdı. AK Parti’li seçmen, oy kullandığı pusulalarda oyunu AK Parti’ye atmış ama “Fatih Sağlam’ı seveceğiz” yazıları ile de oylarının geçersiz sayılmasına sebep olmuştur. Sağlam’ın sert ifadeleri teşkilat mensuplarını ve partiye gönül vermişleri kızdırmış ve küstürmüş olsa ki böyle bir eyleme yönelmişlerdi. Sağlam’ın bu hamleleri 2029’da Murat Aydın’dan sonraki Belediye Başkan Adayı olmak için yaptığı konuşuluyor.
· Hanefi Dilmaç’ın yalandan da olsa ilçe yönetim kurulu ve meclis üyesi listesi oluşturulurken fikri alınmalıydı. Dilmaç ile hiçbir şekilde istişare edilmemesi ve kenara atılması sonucu sanki Hanefi Dilmaç’a ihtiyaç duyulmuyor algısı oluşturmuş ve AK Parti Teşkilatı’nın en önemli isimlerinin çalışmamasına neden oldu.
· Beykoz Belediyesi personeli olan yaklaşık 2.500 kişinin yarısından çoğunun belediye yönetimine tepkisi vardı. Kimle konuşmuş, görüşmüşsem hepsi oy vermeyeceğini söylüyordu. Sanırım bu tepkiler sandığa da yansıdı.
· Murat Aydın’ın yapmış olduğu meclis üyelerinden Gaye Zayıf, Burak Karaçam, Sedat Altun, Hüseyin Kuruderi, Serkan Şahin ve MHP’li Meclis Üyeleri harici çalışma yapan meclis üyesi olmadığı gözlendi. Mahalle taramaları yapan AK Parti, bu dönem bunu ‘sevgi yürüyüşü’ ile geçiştirdi. Ellerindeki anket sonuçlarına güvenen Aydın ve ekibi, bu yüzden dolayı çok fazla çalışma gereksiniminde bulunmadı gibi bir izlenim yarattı.
· Mahallelerde temas kurması gereken isimler ile temas kurulmadı. Tokatköy’de Adnan Çeliker’i, Çiğdem Mahallesi’nde Şahin Emanet’i, Yalıköy’de Mustafa Yıldız’ı, Murat Yumurtacı’yı, Kavacık’ta Bayram Çevik’i ve Tuncer Dede’yi, Çubuklu’da Sezai Biçer’i, Yenimahalle’de Resul Rençber’i, Teşkilattan olan Zafer Aslan’ı ve Deniz Soytemiz’i ve eski ilçe başkanlığı yapan Adem Sefer ve Mustafa Gürkan’ı da seçime dahil etmemesi de en büyük handikaplarıydı. Bu isimlerin hepsi partili ve seçimlerin nasıl alındığını bilen isimlerdi.
Türkiye Genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar Beykoz seçimlerine yansımayabilirdi. Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Esat Kalay’ın Beykoz’dan yaklaşık 3 bin seçmeni Üsküdar’a ikametgah kaydırması da büyük bir etkendi. Kalay’ın Üsküdar’a tutmadı ve CHP Adayı Sinem Dedetaş 25 bin fark ile seçimi aldı.
Alaattin Köseler seçimi nasıl kazandı?
Cumhuriyet Halk Partisi Beykoz Belediye Başkanlığı seçimlerinde en çok aday olma başarısını göstermiş fakat hep örgütü tarafından yapılan yanlışlar nedeniyle seçimleri kaybetmişti.
1999-2004 yılında DSP’den Beykoz Belediye Başkan Adayı olmuş ve kazanmıştı. 2004 yılında CHP’den aday olmuş ve kaybetmişti. 2004 ve 2009 yılında ise Çavuşbaşı Belde Belediyesi’nin Beykoz’a bağlanmasından dolayı ve dönemin ilçe başkanlarının yapmış olduğu hatalar olduğunu tüm CHP örgütü bilmektedir.
2014 yılında yeniden CHP’den aday adayı olmuş ve ön seçim gerçekleşmişti. Ön seçim öncesinde Köseler ilk 10’a bile giremez dediklerinde CHP Örgütü dışından insanları verdiği destek ile Köseler 2’nci çıkmış ama CHP Genel Merkezi tarafından aday gösterilmemişti.
Ön seçimde 2’nci çıkan Köseler, aday gösterilen Merhum Hızır Yılmaz ile yaşadığı sürtüşmelerden dolayı MHP’den aday olmuş ve seçimleri kaybetmişti. 2019’da ise CHP’den aday adayı olmuş ama yine aday gösterilmemişti.
31 Mart 2024 seçimlerinde Köseler’in doğuşu ve kazanma nedenleri!
· Köseler’in kendisi bile Beykoz’da artık siyasi beklentisi olmadığını düşünürken “Şaban Tören ve Gökhan Taneri Vural” isimlerinin Köseler ile görüşmesi sonrası ‘Beykoz’un sana ihtiyacı var. Gel Beykoz’da aday ol’ demesi sonrası inancı yerine gelmiş ve ekibini ufak ufak büyütmeye başladı.
· Murat Aydın'nın Beykoz'lu olmaması, Köseler'in Beykoz'lu olması ve slogan olarak "Beykoz'u Beykozlular yönetecek" sloganı kazanmasına yönelik
· Cumhuriyet Halk Partisi’nin Beykoz’da neredeyse sokaklarda varlığının sebebi Tuncay Tolga Özçakmak oldu. Yaklaşık 1 yıldır sokak sokak, kapı kapı çalışan Özçakmak, CHP’nin Beykoz’da varlığını gösteren ve CHP’nin Beykoz’da seçimi kazanabileceklerini inandıran bir isim oldu. Seçim boyunca da Köseler için oy toplamak için alanda bireysel çalışmalar gerçekleştirdi.
· Köseler’in sosyal medyasına el atan Dijital medya uzmanı İhsan Yılmaz’ın çok büyük katkısı oldu. İhsan Yılmaz, sosyal medya hesaplarından Köseler için yapmış olduğu sponsorlu ilanlar sayesinde Köseler’in Beykoz’da tanınırlık oranını arttırmasına ve sokaktaki algının değişmesine neden oldu.
· Ekibe Boğazın Yargıçlarının kurucusu Vural Demir’in dahil olması tribünün Köseler’e destek vermesine sebep oldu.
· Ortaçeşme’de Yunus Bingöl’ün gençler ve hemşehrilerini Köseler’e yönlendirmesi de çok büyük etken oluşturdu.
· İbrahim Beşli, Beykoz’da bulunan doğu kökenli ama AK Parti seçmeni olan 60’a yakın hane ziyareti gerçekleştirmesi de etkili oldu.
· Tokatköy’de İYİ Parti eski Beykoz İlçe Başkan Yardımcısı Esra Ceylan’ın açık bir şekilde Köseler için çalışması, İYİ Parti mensuplarını ve kentsel dönüşüm mağdurlarını Köseler’e oy vermeleri için ikna etti. Özgür Özçelik’te Tokatköy’de yapmış olduğu çalışmaları ciddi anlamda değerliydi.
· Çiğdem Mahallesi’nde Şahin Emanet faktörü yine kendini gösterdi… Şahin Emanet’in el altından Köseler’e seçmenleri yönlendirmesi ciddi bir etki yarattı.
· İncirköy Mahallesi’nde Turgay Sucuoğlu’nun 2020 yılında partiye gelişi ile siyasete yeniden giriş yaptı. Meclis üyesi adaylığında 1’nci sıraya getirilmesi herkesi şaşırtmış olsa da mahallesinde yapmış olduğu çalışmalar etkili oldu. İncirköy Mahallesi’nde Sami Ünal ve Taner Aksu’nun da Mesudiye’lilerin oyunu CHP’ye yönlenmesine sebep oldu. Ama İncirköy Mahallesi’nin oyunda en önemli etken iki isim vardı. Hidayet ve Erdal Demir kardeşler…
· Yenimahalle’de Nevzat Cebeci ve beraberinde Serkan Başgül’ün ve Kemal Şenel’in ciddi çalışması ile oy potansiyeli arttı.
· Çavuşbaşı bölgesinde ise Süleyman Kılıç ve Murat Uzun’un özverili çalışması ve CHP’nin en az oy almış olduğu bölgede oylarının yüzde 20 artmasına sebep oldu.
· Ahmet Karahan’ın etkisi… 2009 ve 2014 yıllarında MHP’nin 1’nci sıra Meclis Üyesi Aday Adayı olan Ahmet Karahan, Köseler’in aday adayı olmasıyla birlikte Köseler’e en büyük destekçilerden biri oldu.
· Kenan Başaran… Ordu Mesudiye’li olan hemşehrileri için 600 kişilik yemek organize etti ve Köseler için destek istedi.
Köseler’e takoz koymaya çalışanlar!
Alaattin Köseler’i mahallesinde delege yazmamak için bin uğraşanlar, Köseler aday gösterildikten sonra sanki hep yanında destekçisi gibi gözükmeye çalıştılar. Köseler’den hiçbir şey olmaz, 2014 yılında ön seçimlerinde destek olmayanlar Köseler’in etrafında dolaşır oldu.
31 Mart 2024 seçimlerinde Köseler’e oy vermeyeceğini beyan edenler, seçimi kesinlikle kazanamaz diyenler Köseler’in seçimi kazanmasından sonra sarmaş dolaş sarılmaya çalıştılar. Ne de olsa galibin sahibi çoktu, mağlubun sahibi yoktu.