Bir kıtayı veya dünyayı etkisi altına salgın hastalık, pandemi olarak adlandırılmaktadır. Dünya Sağlık örgütü de, korona virüs salgınını pandemi olarak ilan etmiştir.
Bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüsü, geçmiş yüzyıllarda dahil olmak üzere, ilk defa herkesi ilgilendiren bir illet olma özelliği taşıması açısından, gelecek asırlarda da önemini koruyacak gibi gözükmektedir. Çin de ilk defa ortaya çıkmış olması, bunun kaynağının Çin olduğunu göstermez. Korona virüs teşhisi ilk defa Çinli bir doktorun hastasına dikkatli muayene sonrası ortaya çıkmıştır. Bu virüs, bundan sonrada dünyada daha farklı küresel hastalıklarında ihbarcısı durumundadır.
Korona Virüsün insan ve toplumları büyük ölçüde etkilemesi ve bir an önce tedavi sonucuna ulaşılmasına, sağlık bilim insanlarının, yeni laboratuvar çalışmaları ile bir sonuca ulaşacağı ve bu illetin tedavisinin yapılacağına inancım tamdır.
Ancak ben sosyolojik açıdan bir durum değerlendirmesi yapmak istiyorum. Koronavirüsün şu an medyada konuşulduğu, tartışıldığı konuları bir tarafa bırakarak toplumlar üzerindeki etkisi ve yeni alanlar açması bakımından ezber bozan yönüne dikkat çekmek isterim. Yani virüsün ortaya çıkmasından sonra neler oldu?
Dünyada bazı ülkeler, sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bazıları bizde olduğu gibi, birçok işletmelerin faaliyetlerini durdurdu. Toplu olarak bir araya gelmeler yasaklandı. Tokalaşmak, sarılmak, öpüşmek gibi insan dayanışmaları ortadan kalktı. Dini ibadet yerlerinde toplu ibadetlere ara verildi. Seyahatler kısıtlandı. Herkesin evde kalması tavsiye edildi. Uluslararası organizasyonlar, spor faaliyetleri ertelendi. Günümüzün en önemli sorunu olan savaş ve mülteci sorunu rafa kalktı. İhtiyaçların karşılanmasında daha önce güvensiz olarak kabul edilen internet alışverişleri normal hale geldi.
Bütün bu sayılanları, dünyanın gündeminden çıkarabilecek bir olayı hiç kimsenin tahmin etmesi mümkün değildi. Ancak virüs ile, bu saydıklarımız normal hale geldi ve sadece ülkemiz de değil bütün dünyada insanlar ülke yönetimlerine destek verdi.
Güzel yanları da oldu tabi. İktidar ve muhalefet bütün dünyada bir araya geldi. İşkolik insanlar evlerine, çocuklarına vakit ayırmaya başladı. Her gün yüzlerce insanın hayatını kaybetmesinde, kılı kıpırdamayan insanlar, ölümün o soğuk yüzünü hissetmeye başladı.
Birçok ülke bu virüsün aşısını ilk defa kendileri bulma yarışına girerek, büyük bir rantı nasıl ülkelerine kazandıracaklarının hesabını yapar hale geldi. İnternet alışverişi yapan firmalar gelirlerini yüzle binle katladılar.
İnsanın aklına gelmiyor değil, acaba küresel güçler yapay zekalarla, binlerce insanın canı pahasına, felaketi fırsata çevirerek, dünyayı yeniden dizayn mı ediyorlar?