2024 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’ni kazananlar YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından açıklandı. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), “Engelsiz Üniversite” ödülleri kapsamında ‘2024 Yılı Sosyo-Kültürel Faaliyetler Kategorisi’nde Mavi Bayrak aldı. 112 üniversiteden toplam 1.709 başvurunun yapıldığı yarışmada 76 üniversite toplam 319 bayrak almaya hak kazandı.

Türkiye, temeli zengin kültürel mirasına ve merhamet, toplum ve karşılıklı yardımlaşmayı vurgulayan toplumsal değerlerine dayanan köklü bir engelli bireyleri destekleme geleneğine sahiptir. Bu gelenek, küresel ve sınır tanımayan bir olgu olarak kabul ettiğimiz engelli haklarına olan bağlılığımızın hareket noktasını ünüversite olarak küresel ağlar kurarak, deneyimlerini paylaşarak ve dünya çapındaki benzer kuruluşlarla işbirliği yaparak uluslararası dayanışmayı geliştirmeye kendini adamıştır. Güçlerimizi birleştirerek, engelli bireylerin katkılarının kutlandığı ve haklarının evrensel olarak korunduğu daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir dünya yaratabiliriz. Uluslararası işbirliği ve kolektif eylem yoluyla etkimizi artırmaya ve hiç bir engelli bireyin dışlanmamasını sağlamaya çalışıyoruz.

Birim olarak olarak misyonumuz, çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik ederek engelli bireylerin haklarını ve fırsatlarını savunmaktır:

Eğitim: Engelli bireylerin becerilerini ve bilgilerini geliştiren, onları tam potansiyellerine ulaşmaları için güçlendiren kapsamlı eğitim programları sağlamak.

Hak Savunuculuğu: Engelli bireylerin sosyal, kültürel, ekonomik, yasal ve mesleki hak ve çıkarlarını korumak ve ve geliştirmek.

İstihdam: Engelli bireylerin istihdamını ve sosyal entegrasyonunu kolaylaştırmak, kamusal hayata ve siyasete tam katılımlarını ve insan hak ve özgürlüklerinden yararlanmalarını sağlamak.

Ayrımcılık Karşıtı Çalışmalar: Engelli bireylere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve onların toplumun girişimci, üretken ve başarılı üyeleri olarak gelişebilecekleri bir kültürün teşvik edilmesi.

Sosyal Dayanışma: Tüm bireyler ve toplum arasında karşılıklı saygı oluşturmak, tüm bireylerin gelişimine katkıda bulunmak ve gerektiğinde gerekli desteğe erişimlerini teşvik etmek.

Bütünsel Destek: Farklı ihtiyaçları karşılayabilecek bir dünya için teknolojideki ilerlemelerin yönlendirilmesi.

PROF. KESKİN: ENGEL AYRIMI YAPMADAN ETKİNLİKLER DÜZENLEDİK

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Medipol Üniversitesi SHMYO Müdürü Prof. Dr. İlknur Keskin, şöyle dedi: “İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) olarak, görme, işitme, konuşma, bedensel, zihinsel ve kronik hastalıklar gibi çeşitli engelleri bulunan bireylere yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Toplumda engelliler konusundaki bilinci artırmak amacıyla farklı etkinlikler düzenledik. Bu etkinliklere katılım sağladık ve paydaşlarımızla iş birliği içinde okul bünyesinde çalışmaları planladık. Engelli öğrencilerimize eğitim ve araştırma faaliyetlerinde destek sağladık. Kurslar, ilköğretim, ortaöğretim, lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde çalışmalar yürüten engelli öğrencilere yurt içi ve yurt dışı eğitim ve araştırma olanakları sunduk. Ayrıca, doğal afetlerde kamu kurumları ve yerli-yabancı sivil toplum örgütleri ile iş birliği yaparak maddi ve manevi yardımlarda bulunduk. Uzman kişilerin katılımıyla engellilerin engel grubu ayrımı yapmadan tam katılım sağlayabileceği uygun ortamlarda etkinlikler düzenledik ve bu alandaki yerimizi aldık.”

SELİMOĞLU: ÇALIŞMALARIMIZ SOMUT MEYVELERİNİ VERDİ

Beykozlu öğrencilere 6 bin liralık destek Beykozlu öğrencilere 6 bin liralık destek

SHMYO Öğretim Görevlisi Selda Selimoğlu ise İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından bu alanda yürütülen çalışmaların somut meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Selimoğlu, şöyle dedi: “Dünyanın geleceğini inşa edecek gençlerin yetiştiği üniversitemizde herkesin potansiyelinin ortaya çıkması için emek veriliyor. Engelli bireylerin de kendilerini geliştirebilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Onların bu yolda kazandıkları ve fırsat eşitliğini sağlayabilmemiz bizleri mutlu ediyor. Bu hedef doğrultusunda gereken ne varsa yapmaktan asla geri durmuyoruz. SHMYO olarak Türkiye Beyazay Derneği ile iş birliği içinde Beyazay Kulübünü kurduk. Bu kulüp aracılığıyla çeşitli faaliyetler organize ettik ve dış paydaşlarımızla projelerimizi hayata geçirdik. Bu başarılı çalışmalarımız sonucunda, ‘Mavi Bayrak Ödülü’ne layık görüldük.”I M G 20240822 W A0010I M G 20240822 W A0009

Editör: Haber Merkezi