Beykoz Belediyesi, gaziantep e scor t, ’Tokatköy Kentsel Dönüşüm’ projesi kapsamında evlerini boşaltmayanların elektrik, doğalgaz ve suyunu 20 Haziran’dan sonra iptal edeceğini duyurmuştu. 20 Haziran gününden itibaren belediiye ekiplerine karşı mahalleli büyük bir mücadele verirken, bugün çevikkuvvet ile mahalleye gelen belediye ekipler yurttaşların elektrik, su ve doğalgazını kesmeye başladı.
Beykoz Belediyesi’nin Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesine ilişkin Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 27 Mayıs tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED başvurusu yaptı. Emlak Konut’un proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin maliyeti, 376 milyon 429 bin 500 TL olarak belirlendi. Söz konusu alanın mülkiyetinin AKP’li Beykoz Belediyesi’nde olduğu kaydedilirken projeyi, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. yapacak. İmar planlama alanı 9,1 hektar büyüklüğünde olurken proje kapsamında 776 konut ve 47 iş yerinin inşa edilmesi planlanıyor.
Plana karşı nöbete başlayan mahalleliler, belediye vazgeçene kadar mücadele edeceklerini duyurdu. Mahallede bekleyiş sürerken yurttaşlar, “Komşuyu komşuyu düşmana duman ettiniz” ve “Babayı oğula düşman ettiniz” sloganları attı.
TOKATKÖYLÜLERDEN TEPKİ
Beykoz Belediyesi'ne tepki gösteren bir vatandaş, "Belediye Başkanı 'ağız kokularını çekemem' demiş. Paşa paşa gelecek, bizi dinleyecek. Oy verdim adam istiyorum karşımda, çoluk çocuk değil. Gelin konuşalım, biz insanız insan!" ifadelerini kullandı.
Aralık ayından itibaren belediye ile mücadele içinde olduklarını söyleyen mahalleli Vesile Aydoğan, “Bizim derdimiz kentsel dönüşüme karşı çıkıp burada bu karmaşayı yaratmak değil. ‘Evet’ diyen komşularımızla birlikte kendi haklarımızı korumak için buradayız. Ama maalesef bilirkişi raporlarımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasa kanunları olmasına rağmen bizim barınma hakkımız güvence altına alınmış olmasına rağmen ve faturalarımızı düzenli ödememize rağmen çevik kuvvet tomalar eşliğinde buraya geldi. Sanki burada bir iç savaş çıkartmışız, kargaşa yaratacakmışız gibi” sözlerine yer verdi.
‘MAKAMA ÇIKARANDA BU GÖRDÜĞÜNÜZ HALKTIR, İNDİRECEK OLAN DA YİNE BU HALKTIR’
Polislerin kendilerini korumak için mahalleye girdiğini düşündüklerini kaydeden Aydoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizim ellimizdeki mahkeme kararlarına rağmen elektriğimizi kestiler. Solunum cihazına bağlı yaşlılarımız var, şeker hastası insanlar var onların ilaçlarının hepsi buzdolabında bekletiliyor. Yani burada 3 tane ailenin elektriğini keserek bizi yıldıracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Elektriği olan aile olmayana, suyu olan aile olmayana aileye verecek. Biz yine kenetleneceğiz, biz halkız biriz birlikteyiz. Makamlar gelip geçicidir, hak burada kalıcıdır. Hiç kimse bulunduğu makama güvenerek bize zulüm etmesin o makama çıkaranda bu gördüğünüz halktır, indirecek olan da yine bu halktır. Ben ilahi adalete güveniyorum. Bizim burada zulüm belki 3-5 sene sürer ama onların bize yaptığı zulüm ahirette ilelebet sürecek.
Yaşam mahali burası, burada bir evin enkaz haline getirilip yıkılması hiçbir medeni kanunda yoktur. En son ev boşalıp çıkartılınca kentsel dönüşüm uygulayabilirsin. Resmen burada insanların maneviyatını çökertmek ve yıldırmaya çalışıyorlar. Bu halk burada yılmayacak, sonuna kadar da destekçiyiz. Zalimin zulmü varsa bu halkında rabbi var.
‘BURADAN KORKUP ÇIKTIKTAN SONRA BİZİ DAHA İYİ BİR SON BEKLEMİYOR’
Mücadele edeceğiz. Biz buradan korkup çıktıktan sonra bizi daha iyi bir son beklemiyor ki. Hiç değilse yıkılmış olan mahallemizde sonumuzu bekleyelim. Biz buradan çıkartıldıktan sonra bizlere verilen bin 500 liralık yardımla olduğumuzdan daha kötü bir yere gitmek zorunda kalacağız. Gideceğimiz yerin can güvenliği olacağının garantisini kim bize verebilir?”
‘KENTSEL DÖNÜŞÜME HAYIR DEMİYORUZ, BİZ RANTSAL DÖNÜŞÜME HAYIR DİYORUZ’
Kentsel dönüşüm için gelen belgeleri imzalamadıklarını kaydeden mahalleli Çimen Kaya, “Bazı arkadaşlarımız imzaladı ama bize uygun olmadığı için imzalamadık. İmzalamayınca bu hale geldik. İmzalayanlar evlerini yıktırıp gittiler, onarı da anlıyoruz. Bizim şu an ki sorunumuz elektrik, su ve doğal gazımızın kesilmesi. Yaşanan süreç gördüğünüz gibi, devamını da hep beraber yaşayıp göreceğiz. Onlar bizlere haklarımızı verene kadar çıkmayacağız. Kentsel dönüşüme hayır demiyoruz biz, rantsal dönüşüme hayır diyoruz. Çıkarsak bize bin 500 TL kira yardımı yapacaklarını söylüyorlar. Biz asgari ücretle geçinen ve çocuk okutan bir aileyiz, 5 bin TL’den başlayan kiraları karşılamamız mümkün değil” sözlerine yer verdi.
Beykoz Belediye Başkanı’nın “Onların ağız kokusunu çekemem” lafına yanıt veren Kaya, “Bizler burada ağız kokusu sergilemiyoruz. Biz haklarımızı istiyoruz. Onu başa biz getirdik, onlarda bizim hakkımızı versinler” dedi.
KESİM İŞLEMLERİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞMEN SÜRÜYOR
Yurttaşlar 20 Haziran'da başlanıcak olan kesim işlemlerine karşı başlattıkları mücadeleyi kazanmışlardı. Kazanım sayesinde kesim işlemleri durdurulmuştu. Elektrik, su ve doğal gaz kesimleri yürütmey durdurma kararına rağmen devam ediyor.