Bir kitap nasıl seçilir?

Başlık bulduğu zamanı bırakır, arka kapak ise çok yanıltıcı olabiliyor. 
Çok sık olarak, tam bir deha olmasa da, derinlik ve cüretkarlıkla övünürler ve kesinlikle vasat kitapları başyapıtlar olarak yayarlar.

Bir kitap seçmenin en iyi yolu, ondan bir pasaj okumaktır. 
Ne dediğini anlamak için değil, sesini duymak için. 
Farkı yaratan hikayenin kendisi değil, anlatılma şeklidir. 
Harika bir yazar herhangi bir hikayeyi büyüleyici hale getirebilir. 
İyi bir kitap kendi sesine, kendi ritmine, kendine özgü tonuna sahip olan kitaptır… 
Kurabiye kalıbıyla yapılmış gibi görünen, aslında hiç kimse hakkında hiçbir şey söylemeden her okuyucuya uyacak şekilde yazılmış o renksiz, anonim seslere karşı dikkatli olun.

Yazarın sesi, belli bir havası, anlaşılması güç ve büyüleyici bir düzyazı ya da tam tersine tumturaklı ve bizim duyarlılığımıza pek yatkın olmayan... 
Bir kitapda bizi çeken ya da etkilemeyen sayısız özellik vardır. 
Bir okuyucu için dürüstlük esastır: kişinin eğilimlerini, duyarlılığını takip etme ve aptalca bir kültürel yapmacıklık iddiası için değil, omurgadaki o ürpertiyi arayarak her zaman "yüreğiyle" okuma dürüstlüğü. 
Yani bir kitap için “okudum” demektir.

Bazen bir kitabın doğrudan benimle konuştuğu ve özel bir mesajı olduğu izlenimine kapılırım... Bana, yalnızca bana hitaben. 
Nihayetinde, sizinle konuşan, formüle etmeye cesaret edemediğiniz, ifade edilmemiş soruları yanıtlayan kitapları seçin, özellikle sizin için yazılmış gibi göründükleri için, onları okuduğunuzda sizi ürperten, hayrete düşüren kitapları seçin.